Hova szereljük a klímát?

Sokan azt gondolják, hogy a klíma helyének a megállapítása legtöbbször csak esztétikai szempontok alapján történik. Pedig ez nem így van, hiszen a klímák felszerelésének komoly irányelvei vannak, amiket csak szakember tud hiánytalanul.

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!
Hova szereljük a klímát? Hova szereljük a klímát?

Hova szereljük a klímát?

A klímák elhelyezésének vannak szabályai, lakáson belül és kívül is. Míg lakáson belül inkább praktikussági és egészségvédelmi szempontokat igyekszünk figyelembe venni ahhoz, hogy a lehető legjobb helyre szereljük fel a klímát, addig a kültéri egység elhelyezésénél bizony szigorú szabályok és az együttélési etikett is befolyásoló tényezőként hat arra, hogy a kompresszort hova helyezzük fel.

Képzeljük csak el. Fullasztó nyári éjszaka, légkondi egyelőre nincs, kint csodálatos a levegő, éjjel végre hűvös van. Úgy döntünk, hogy nyitott teraszajtónál alszunk. Igen ám, viszont a szomszéd klímája épp a terasz alatt van és egy percet sem tudunk aludni miatta. Lehet, hogy pár hétig még illedelmesen kezeljük, ha épp türelmes emberek vagyunk, azonban egy idő után elfogy a türelem, és akár perre is megyünk, hogy végre ki tudjuk pihenni magunkat. Emellett azonban különböző önkormányzati szabályoknak is meg kell felelni, tehát nem mindig egyszerű ez a kérdés.

Hova ne tegyük a légkondit?

A klíma lakáson belüli elhelyezésének vannak alapvető elvei. Ha azt szeretnénk, hogy nyáron kellemes hűvös legyen, de tüdőgyulladást se kapjunk, akkor úgy kell elhelyezni, hogy semmiképpen ne kerüljön például ágy, vagy kanapé fölé, de étkezőasztal közelében elhelyezni sem célszerű. 

A kültéri egység elég hangos, miközben üzemel, ezért nem érdemes hálószoba falára, vagy annak ablaka közelébe felhelyezni, de éppígy fontos, hogy a szomszédot se zavarja a készülék, hiszen komoly pereskedések tudnak kialakulni belőle. Amit még fontos tudni, hogy műemlék típusú épületen ritkán engedélyeznek homlokzati módosítást, így ezzel kapcsolatban a Helyi Önkormányzat Építési osztályán kell érdeklődni, lehetőleg írásban. Panel-, vagy társasházban pedig a közös képviselőnél érdemes érdeklődni a telepítési szabályokkal kapcsolatban.

Hova ne tegyük a légkondit?
A beltéri egység elhelyezése

A beltéri egység elhelyezése

A beltéri egység elhelyezésének fő szempontjai, hogy a mennyezettől legalább 15-20 centiméterrel lejjebb legyen szerelve, hiszen csak így biztosított a levegő szabad áramlása. Éppen a levegő miatt a másik szempont, hogy sem függöny, sem pedig bútor mögé nem tehető. Amit még érdemes figyelembe venni, hogy a klíma hűtés közben inkább felfelé, fűtés közben pedig lefelé irányítja a lamellákat, a különböző hőmérsékletű levegő fajsúlybeli különbségei miatt.

Emeletes családi házak

Azoknál, akik emeletes családi házakban élnek, fel szokott merülni annak a lehetősége, hogy miért ne szereltessék fel a klímát a lépcsőfordulóba, hiszen akkor kevesebb beltéri egységet elég telepíteni. Sajnos nem jól gondolják, mivel a klíma által kifújt hideg levegő mindig lefelé közlekedik, ha például pince is van, melynek a házból van bejárata, akkor egészen odáig meg sem áll, ellenben az emeleten meg lehet majd gyulladni. 

A kültéri egység

A kültéri egységnél említettünk már pár irányelvet, amit érdemes megfogadni. Azonban nézzük magának az elhelyezésnek az irányelveit. A kültéri egység a lehető legközelebb legyen a beltérihez, a fal, amire felszerelik, legyen elég stabil és teherbíró. Fontos, hogy a kondenzvíz a lehető legkisebb úton tudjon távozni, melyet akár lefolyóba is vezethetünk, de a balkonon lévő virág is lehet a végállomása. Ami viszont fontos, hogy a kültéri egységet ne érhesse erős fizikai behatás, túl nagy mértékű szennyeződés, valamennyire pedig legye esztétikus is. 

Azt sem árt figyelembe venni, hogy jó, ha annyira magasra van csak helyezve, hogy létrával biztonságosan megközelíthető legyen, mert nem túl szerencsés minden javításhoz, vagy karbantartáshoz alpinistát hívni.

A kültéri egység
Klímaszerelési tanácsadás ingyenes felméréssel

Klímaszerelési tanácsadás ingyenes felméréssel

Mint láthatja, rengeteg tényezőt kell figyelembe venni ahhoz, hogy egy klímát hova helyezzünk fel, mind a lakásban, mind pedig a kültéri egység esetében. Kollégáink azonban a helyszínre érkezve valószínűleg azonnal látni fogják azt, hogy hova érdemes és hogy hova lehet a klímát felszerelni. 

Ingyenes helyszíni felmérés során szemrevételezzük az adott ingatlant és segítünk eldönteni, hova lehet a klímát feltenni. Amennyiben az adott ingatlanra, vagy a lakóövezetre szabályozások vannak érvényben úgy ezzel kapcsolatba n is tudunk tanácsot adni. A kiválasztott klímát tőlünk is megvásárolhatja, melyet garanciálisan fel is szerelünk Önöknek, valamint az első klímatisztítást ingyenesen végezzük el. 

Mikor keressen minket?

Mielőtt bármibe is belefogna, javasoljuk, hogy egyeztessen szakemberünkkel, mert minden beépítés, felújítás különböző. Személyes felmérést követően pontos árajánlatot tudunk adni akár a helyszínen is. Időpont egyeztetéshez kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat.

Garanciát vállalunk

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekkel és kiváló minőségű termékekkel kívánja biztosítani a piacon elérhető legjobb szolgáltatást. Általánosságban 1 év beszerelési + gyártói garanciát vállalunk minden munkánkra!

Időpont egyeztetés

Ügyfélszolgálatunkat hívhatja munkanap 08:00 - 18:00 között a +36 (20) 611 8463 telefonszámon. Kérjük adja meg nevét, telefonszámát, címét és igényeit a leendő lakásával, vagy az elvégzendő munkával szemben. Online kapcsolatfelvételhez kérjük kattintson ide!

Klíma javítás Budapest Klímaszerelés, klímatisztítás Klíma gázfeltöltés és klíma karbantartás Klíma beépítés Klímaszerelés OXOX Klímaszerelés Klíma beszerelés akár 2 napon belül! Légkondícionáló szerelés szolgálatások Gázkészülék szerelés Épületgépészet Budapest Fűtés javítás Kondenzációs gázkazán Gázszerelés gyorsszervíz Burkolás - Parkettázás Olcsó lakásfelújítás tökéletes kivitelben Burkoló Mester - Fürdőszoba, nappali, kert és terasz burkolás