Miért büdös a klíma?

A klímák nagyon büdösek tudnak lenni, főleg, ha jó ideig pihentek üzemen kívül. Mi okozza ezeket a kifejezetten kellemetlen szagokat és hogyan tudunk tenni ellenük? Egyáltalán tegyünk-e valamit, vagy inkább kérjük szakember segítségét?

Hívjaügyfélszolgálatunkat!+36 (20) 611 8463Állunk
rendelkezésére!
Miért büdös a klíma? Miért büdös a klíma?

Miért büdösek a klímák?

Tombol a nyár, egyre elviselhetetlenebb a hőség. Eljön az a pont, mikor már nem bírjuk tovább, bekapcsoljuk a légkondit. Meglepetten tapasztalhatjuk, hogy kifejezetten kellemetlen szagok kezdenek terjengeni a lakásban, dohos, kellemetlen büdös levegőt áraszt magából a klíma. No sebaj, kicsit jobban beindítjuk, hátha csak ki kell szellőznie. Jól tesszük? Megoldjuk vele vajon a problémát?

Egyáltalán, vajon mitől büdös a klíma? Elsősorban akkor fordul elő, hogy a klíma büdös, ha jó ideje nem volt beindítva. Természetesen ez nem törvényszerű, de az esetek többségében ez jellemző. Elegendő átszellőztetni, megszünteti a kellemetlen szagokat? Egyáltalán! Mi állhat vajon a bűz hátterében?

A klíma nem csak áramoltatja, szűri is a levegőt

A klímák nagy légtömeget forgatnak meg már óránként is, nemhogy egy egész klímaszezonban. Képzeljük csak el, mennyi levegő áramlik át egy nyár alatt egy ilyen készüléken. Valamint a készülék szűrőrendszerén. Ugyanis itt van a kutya, azaz akarom mondani a büdös elásva, illetve dehogy van elásva. A klímák olyan szűrőrendszerrel rendelkeznek, amelyek kiszűrik a lakásunk levegőjében található port és különböző részecskéket. Ezzel együtt a levegő a természetes páratartalmával együtt halad át ezeken a szűrőkön, amely így már nem csak rengeteg kapaszkodót kínál különböző kórokozók megtelepedésének, de a párás közeggel kiválóan meg is eteti őket.

Bátran kijelenthetjük tehát, hogy a klíma szűrőrendszerében megtelepedett ocsmányságok azok, amik a kellemetlen szagokat okozzák. Mit lehet ilyenkor tenni? Mivel ezek a mikroorganizmusok nem csak vannak és köszönik, hogy létezhetnek, de a klíma beindításakor sajnos a légtérbe is ürülnek, aminek eredményeképp könnyen belélegezhetjük őket. 

Miért büdösek a klímák?
Miért büdösek a klímák?

Pontosan mik azok, amik elszaporodhatnak ilyenkor?

Hiába sorolnánk föl ezen törzsek latin neveit, nem szemléltetnénk eléggé, hogy itt nem egy kockázati elemzést végzünk, hanem egy olyan valós veszélyről beszélünk, amely minden egyes klímát érint. A készülékek szűrőiben baktériumtörzsek, vírusok, de még gombák is megtelepednek, melyek nagyon gyorsan szaporodásnak indulnak. 

Elég csak a szagokat megszüntetni?

A kereskedelmi forgalomban lehet kapni klímatisztító spray-ket, melyek segíthetnek abban, hogy ezeket a szagokat némileg semlegesítsük velük. Azonban nagyon fontos kiemelnünk, hogy a szagokat nem elegendő megszüntetni, mert magát a problémát nem oldja meg. Az elszaporodott mikroorganizmusok ugyanúgy a készülékben maradnak, melyek ráadásul ha a klímát beindítjuk, újra nedves levegőt kapnak és ismételten, akár robbanásszerűen szaporodásnak tudnak indulni. Valójában kijelenthetjük, hogy szerencse az, ha a klíma büdös, mert ezzel figyelmeztet a veszélyre. Ha nem tenné, akkor rengeteg megbetegedést okozna a sok kórokozó. Nézzük, mely betegségek ezek.

Az elhanyagolt klíma veszélyes

A klímák szűrőiben az egészségre különösen ártalmas törzsek képesek megtelepedni és elszaporodni. Ezek belégzés útján súlyos tüdőgyulladáshoz is vezethetnek, de az esetleges allergián, asztmán kívül akár legionellózist is okozhatnak. A megtelepedő gombák is okozhatnak tüdőgyulladást, akár arcüreg gyulladással kísérve, melyek azért nagyon veszélyesek, mert általában félrekezelik a betegeket.

A klíma által elkapható betegségek száma végtelen és illik ezeket komolyan venni, mert némelyikük nem, vagy csak részben gyógyítható. 

Az elhanyagolt klíma veszélyes
Klímatisztítás Budapesten

Klímatisztítás Budapesten

Fentebb kifejtettük, miért nem javasoljuk egyszerű spray segítségével saját kezűleg nekiállni a klíma tisztításnak. A klíma fertőtlenítése során speciális szereket kell alkalmaznunk ahhoz, hogy a problémát ne csak átmenetileg, de tartósan kezeljük, ezáltal biztonságossá válhasson a használata egy teljes szezonra. Mindig hívjon szakembert, ha klímáját ki kell tisztítani, melyet minden szezon előtt javaslunk elvégeztetni.

Cégünk Budapest egész területén vállalja klímák és klímarendszerek karbantartását és szakszerű, hatékony tisztítását. Forduljon hozzánk bizalommal!

Mikor keressen minket?

Mielőtt bármibe is belefogna, javasoljuk, hogy egyeztessen szakemberünkkel, mert minden beépítés, felújítás különböző. Személyes felmérést követően pontos árajánlatot tudunk adni akár a helyszínen is. Időpont egyeztetéshez kérjük hívja ügyfélszolgálatunkat.

Garanciát vállalunk

Cégünk sok éves tapasztalattal rendelkező szakemberekkel és kiváló minőségű termékekkel kívánja biztosítani a piacon elérhető legjobb szolgáltatást. Általánosságban 1 év beszerelési + gyártói garanciát vállalunk minden munkánkra!

Időpont egyeztetés

Ügyfélszolgálatunkat hívhatja munkanap 08:00 - 18:00 között a +36 (20) 611 8463 telefonszámon. Kérjük adja meg nevét, telefonszámát, címét és igényeit a leendő lakásával, vagy az elvégzendő munkával szemben. Online kapcsolatfelvételhez kérjük kattintson ide!

Klíma javítás Budapest Klímaszerelés, klímatisztítás Klíma gázfeltöltés és klíma karbantartás Klíma beépítés Klímaszerelés OXOX Klímaszerelés Klíma beszerelés akár 2 napon belül! Légkondícionáló szerelés szolgálatások Gázkészülék szerelés Épületgépészet Budapest Fűtés javítás Kondenzációs gázkazán Gázszerelés gyorsszervíz Burkolás - Parkettázás Olcsó lakásfelújítás tökéletes kivitelben Burkoló Mester - Fürdőszoba, nappali, kert és terasz burkolás